Youtube of Vimeo?

Youtube, vimeo of zelf hosten?

Wekelijks krijgen we de vraag. “Hoe kan ik het beste omgaan met video’s op mijn website?” Antwoord daar op geven is moeilijk. We zullen daarom doorvragen naar de manier waarop je de video wilt gebruiken, is het een enkele video van een paar mb? Zijn het honderden videos, zitten er restricties aan de videos?

Een enkele video van een paar mb zou je in theorie prima via de hosting van je website kunnen vertonen, daarom behandelen we deze optie hier verder niet. Mocht je genoeg snelheid en ruimte op je hosting omgeving hebben dan kun je er voor kiezen om alles zelf te hosten. Maar gezien het feit dat Youtube en Vimeo bestaan, zouden we hieruit een keuze maken.

Youtube

Youtube is met meer dan 1 biljoen filmpjes de meest voor de hand liggende keuze. Je zult je dan wel op veel gebieden moeten voegen naar de wil van youtube (google) youtube is vooral ingericht om advertentie inkomsten te genereren voor youtube en de filmmakers. Ben je dus afhankelijk van reclame inkomsten met je filmpje? Dan is youtube een goede optie. Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met filmpjes e.d. is youtube een prima start om je eerste VLOG te presenteren.

Vimeo

Ben je minder afhankelijk van reclame inkomsten, wil je meer invloed op op je filmpjes (en vooral wat er na het filmpje vertoond wordt) Dan is Vimeo iets voor je, voor veel scholen gebruiken we deze optie om dat ze via youtube geen invloed kunnen uitvoeren op de filmpjes die na hun filmpje vertoond worden. Natuurlijk komt functionaliteit tegen een prijs. Zo kun je met het gratis account niet bepalen wat er na afloop van je filmpje gebeurd. Vimeo richt zijn prijzen op functionaliteit en de hoeveelheid GB die je upload (wat eigenlijk best fair is) Met een betaald account gaan de functies omhoog en kun je meer uploaden. Vaak kom je met het eerste pakket van een paar euro per maand al heel ver om je eigen demand films te publiceren. Met Vimeo kun je eigenlijk je eigen Netflix nabouwen. (wel legaal natuurlijk…) Zo kun je de titels, playbuttons, embed functie allemaal uitschakelen. Kun je aangeven op welke URL de film vertoond mag worden en kun je instellen dat de film niet gedeeld of gedownload mag worden.

Het is dus van belang dat je goed bedenkt welk publiek, welke filmpje, hoeveel filmpjes en waar ze de filmpjes gaan bekijken. Wij zouden in 9 van de 10 keer voor Vimeo kiezen. Ondanks het prijskaartje wat aa Vimeo zit, krijg je zoveel extra opties!